En blågrön utställning på Käringön v 29

Under våren har mitt skapande varit fokuserat på ett projekt som jag och min bror HobbE Jonasson spånade ihop i januari. Tanken var att samla gamla bilder och berättelser om människor som levt på den lilla bohuslänska ön Käringön. Jag ville inspireras av dessa personer och genom intryck av bilder och berättelser skapa nya uttryck i form av teckningar och målningar. Dock kom det en pandemi emellan och min bror kunde inte samla in så mycket material som jag skulle behövt för att komma dit jag ville.

Men Käringön och Bohusläns skärgård är något som funnits med mig ända sedan jag var liten. Fast bara på distans. Mina föräldrar var seglare och varje sommar seglade de hela semestern och jag föddes mer eller mindre ombord. När jag var två år flyttade vi till Småland och därmed tog seglandet slut men berättelserna och bilderna fanns kvar. Så hela min barndom har jag suttit otaliga timmar och lyssnat på mina föräldrars och äldre bröders berättelser samtidigt som den surrande diabildsprojektorn klickade fram bild efter bild av hav, kala berghällar, vindpinade växter och små väderbitna träbyggnader. Men framförallt, glada solbrända ansikten som älskade havet och livet till sjöss.

Inspirerad av de få intervjuer som HobbE hann göra tillsammans med mina egna barndomsminnen i ljuset av projektorn skapas det något blågrönt i mitt sinne. Så utställningen på Galleri Brygghuset i sommar kommer inte bara vara svart och vit, den kommer även att bli blågrön.

Seaman (digital teckning)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.