Något vi har inte något vi är

Som nybakad instruktör i Första Hjälpen vid Psykisk ohälsa har jag nu haft min första kurs. En kurs som bygger på den australiensiska metoden MHFA (Mental Health First Aid) som vill komplettera L-ABC med kunskaper i hur man hanterar kristillstånd vid psykisk ohälsa samt hur man ger tidigt stöd innan kris uppstår (läs mer nedan*). Under kursen visar vi ett antal filmer producerade i Australien. Efter att ha visat en film där fyra personer berättat om hur de upplever sin schizofreni ber jag gruppen att kommentera. Det första som uttrycktes efter en stunds tystnad var hur lugnt och  “normalt” personerna på filmen hade uppträtt. Detta är en insikt som är så viktig i samtalet kring psykisk sjukdom. Insikten att psykisk sjukdom precis som fysisk sjukdom är någonting man har och inte något som man är.

I det svåra sjukdomstillståndet är vi ofta påverkade i en sådan utsträckning av sjukdomen att det kan verka som om vår personlighet har förändrats eller till och med helt har tagits över. Men personligheten finns kvar och många anhöriga kan vittna om att när den som är sjuk återhämtat sig känns det som om personen har kommit tillbaka. Givetvis blir vi påverkade av den svåra händelse som förändrat hela vårt liv och detta förändrar och utvecklar oss precis som allt annat som händer oss. Men jag är ändå fortfarande den jag är. Det kan vara svårt att hitta sig själv igen just för att personligheten ofta blir påverkad av den psykiska sjukdomen och eventuell medicinering.  Men ändå finns det kvar en helt normalt tråkig liten svensson i oss alla som behöver äta och sova och bli omtyckt och ibland älskad.

 

*Första Hjälpen vid Psykisk ohälsa är en intensiv tolvtimmarskurs där vi konkret lär ut vad psykisk sjukdom är, vilken hjälp som finns att få och hur man på bästa sätt stöttar någon till denna hjälp. Just nu testas metoden i Sverige under ledning av Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa (NASP) och om den visar sig få lika bra resultat här som i Australien så är det upp till regeringen att besluta om detta ska erbjudas hela Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.