Normalt att undvika de onormala

Idag kom jag till en något skrämmande insikt. Tillsammans med min son på snart fem år besökte jag ett kafé med ett litet bollhav. Hugo ville självklart in där och jag hjälpte honom att parkera rollatorn och ta av skorna. Bollhavet var redan befolkat av två små tjejer som tittade nyfiket på Hugo utan att säga något. Efter att ha sett till att Hugo tagit sig uppför trappan, krupit in genom den lilla öppningen och funnit sig tillrätta där gick jag iväg för att köpa glass.

Med ena örat uppmärksamt på ljuden från bollhavet konstaterar jag att det går lugnt till. De två små tjejerna förhåller sig avvaktande till Hugo men när jag är på väg tillbaka hör jag att en av dem klagar lite på Hugo. Omedelbart får hon en tillsägelse av mamman som sitter en liten bit bort och tjejen tystnar och tittar på mig som om hon har gjort något ofog. När jag kommer närmare ser jag omedelbart vad som orsakat den lilla konflikten. Hugo har placerat sig mitt i den lilla ingången och sin vana trogen tänker han inte flytta sig.

Den lilla tjejen hade fog för att bli lite irriterad. Hugo satt faktiskt i vägen och flyttade sig inte trots att han blivit ombedd. Det som gör mig bekymrad är mammans bedömning av situationen. Utan att sätta sig in i vad konflikten handlade om avbröt hon kommunikationen mellan barnen. En kommunikation som var befogad och självklar för både Hugo och tjejerna.

I efterhand inser jag att detta händer ofta både med kända och okända barn och deras föräldrar. Föräldrarna vill väl. De vill antagligen inte att deras barn ska vara elaka eller hindra Hugo på något sätt. Men vad ger det för signal till barnen? Att en person med funktionsnedsättningar inte går att prata med? Att funktionshinder gör alla sköra och ömtåliga? Att någon som är annorlunda ska undvikas? Att det normala är att undvika det onormala?

En reaktion på ”Normalt att undvika de onormala

  1. tror folk är rädda för hur dom ska hantera situationen..
    Sen som du skriver att dom tror att det inte går att prata med honom.
    Skrämmande.

    Varma kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.