Den psykiska hälsan, ett kontinuum

Under våren utbildades jag till instruktör i Första hjälpen till psykisk ohälsa av NASP vid Karolinska institutet. Där satt jag sida vid sida med psykologer, mentalskötare, professorer och andra professionella och kunde inte låta bli att ifrågasätta när termerna psykisk ohälsa, psykisk sjukdom, psykisk funktionsnedsättning och psykisk störning användes som om de var samma sak. Det enda jag kunde konstatera är att inte heller de lärde kunde ge ett tydligt svar på vad som är friskt eller sjukt, hälsa eller ohälsa.

I MHFA:s manual (läromedlet för kursen i Första hjälpen till psykisk ohälsa) beskriver man den psykiska hälsan som ett kontinuum. Ett objekt som kan delas in i oändligt många delar eller en skala som är flytande och utan avgränsade områden. Det innebär att man egentligen kan skippa uttrycket psykisk ohälsa och se den psykiska hälsan som en punkt på en flytande skala mellan god psykisk hälsa till dålig psykisk hälsa.

Psykologer och psykiatriker verkar se på den psykiska hälsan från två håll. Psykiatern är till större de angelägen om att ställa diagnos och utifrån det erbjuda adekvat behandling av medicin. Psykologen verkar inte så intresserad av diagnos eller medicin utan ser mer till situation och tillstånd. Psykiatern normaliserar genom att tala om för dig att du har en sjukdom som kan behandlas precis som andra sjukdomar medan psykologen vill att du ska se det onormala i ditt tillstånd och förändra det till, ja vadå? Ett mer normalt tillstånd?

Jag har fortfarande inte fått klart för mig om det finns något allmängiltigt spann av normalitet i den psykiska hälsans kontinuum. Det har gjort att jag har frågat Mikael Sandlund, docent i socialpsykiatri att hjälpa mig i mitt sökande.  Håll utkik framöver för det kan bli intressant!

5 thoughts on “Den psykiska hälsan, ett kontinuum

 1. Jag är själv berörd av de termerna som du använder ovan. Kampen mot PSYKISK OHÄLSA talar jag om, i egenskap av attitydambassadör för kampanjen (h)järnkoll. PSYKISK SJUKDOM är något som jag har blivit diagnosticerad för, i mitt fall schizoaffektivt syndrom (en psykossjukdom). Nu när jag söker arbete hos arbetsförmedlingen har jag valt att bli “kodad” som PSYKISK FUNKTIONSHINDRAD för att därigenom kunna erhålla en lönebidragsanställning (lättare att få jobb). När jag för ett par år sedan låg inne som patient på sluten avdelning, togs ett beslut om förlängd tvångsvård. I det beslutet minns jag att det stod skrivet bl.a. att jag innehade en allvarlig PSYKISK STÖRNING.

  Begreppen har under resan, gjort mig både ledsen och orolig för att inte passa in (fy f-n!). Men i takt med att jag lärt mig slappna av (både fysiskt och psykiskt) har jag också vunnit i självinsikt. Nu gäller det bara att ta tillvara och att utnyttja fördelarna med att ha just de erfarenheter som lilla jag har gjort. -Life´s good!

  1. Hej Marcus, vilken härlig kommentar! Jag är också ambassadör för (H)järnkoll och har en gång i tiden bilvit diagnostiserad men bipolär sjukdom. Jag pendlar mellan att vilja tala öppet om det och känslan om att jag borde hålla tyst, för mitt egen och mina anhörigas skull. Samtidig ser jag, precis som du fördelar i mina erfarenheter. De har prövat mig hårt men samtidigt gett mig en medvetenhet och större uppskattning av de där stunderna då allt känns bra.

 2. Åh så glad jag blir av att du kikat in till mig.
  Blir avis att du är ambassadör:)

  Känns som om jag vill göra mer, vill nå ut och förändra.
  Tidningen Tara träffade jag i veckan och ev ska jag blogga för en tidning som håller på mycket med hälsa.
  Vore en chans att nå ut till fler.

  Varma kramar

  1. Kul att du tittade in hos mig!

   Jag tycker redan du är ambassadör även om du inte är det på pappret. Att skriva och tala om psykisk ohälsa är det bästa sättet att påverka attityder. När jag hörde talas om (H)järnkoll blev jag mycket glad och förhoppningsfull. Äntligen en chans att göra det som jag i många år har gjort på egen hand, tillsammans med andra.

   Intressant med Tara, när kommer den ut?

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.