Normalt trevlig eller trevligt normal

Härom natten, när jag inte kunde sova, började jag fundera över det här med att vara trevlig. Vi kan uppfatta varandra som trevliga eller otrevliga men också som för trevliga. Vad som är trevligt skiljer sig givetvis mellan situation och kultur. En italienare som besöker Sverige kan här uppfattas som högljudd och påträngande medan en svensk i Italien kan uppfattas som surmulen och otrevlig.

Varför bedömer vi varandra efter en trevlighetsskala? Vilka egenskaper eller beteenden är det som vi uppfattar som trevligt? Är trevlighet egentligen vår uppfattning om vad som är ett normalt beteende?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.