Normalt trevlig eller trevligt normal

Härom natten, när jag inte kunde sova, började jag fundera över det här med att vara trevlig. Vi kan uppfatta varandra som trevliga eller otrevliga men också som för trevliga. Vad som är trevligt skiljer sig givetvis mellan situation och kultur. En italienare som besöker Sverige kan här uppfattas som högljudd och påträngande medan en svensk i Italien kan uppfattas som surmulen och otrevlig.

Varför bedömer vi varandra efter en trevlighetsskala? Vilka egenskaper eller beteenden är det som vi uppfattar som trevligt? Är trevlighet egentligen vår uppfattning om vad som är ett normalt beteende?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.