Normaliseringsprocess enligt Wikipedia

”Normaliseringsprocess är ett begrepp inom psykologi använt för att beskriva hur något återgår till det normala tillståndet efter att ha varit till exempel sjukt, katastrofalt eller extra trevligt och festligt. Efter en djup chock återgår livet så gradvis till en ”normal” fortsättning efter att den enskilda människan har genomgått chockens olika psykologiska faser från förnekande tills att personen slutligen befinner sig i ett väl fungerande restaurerat liv med möjlighet att se tillbaka på en tragisk förlust utan att på nytt gripas avångest eller mardrömmar av påminnelsen.

Vad som är normalt för den enskilde kan sägas vara det liv och tillstånd som vanligen råder för just denna person. (…)”  Länk >>

Denna artikel tar också upp skillnaden mellan positiv och negativ normaliseringsprocess där en negativ process kan vara i fall där en kvinna i sin relation gradvis misshandlas i allt större utsträckning under en lång tid. Så småningom upplever hon det normalt att bli slagen varje dag, något som hon inte hade upplevt normalt innan hon inledde relationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.