Normaliseringsprocess enligt Wikipedia

”Normaliseringsprocess är ett begrepp inom psykologi använt för att beskriva hur något återgår till det normala tillståndet efter att ha varit till exempel sjukt, katastrofalt eller extra trevligt och festligt. Efter en djup chock återgår livet så gradvis till en ”normal” fortsättning efter att den enskilda människan har genomgått chockens olika psykologiska faser från förnekande tills att personen slutligen befinner sig i ett väl fungerande restaurerat liv med möjlighet att se tillbaka på en tragisk förlust utan att på nytt gripas avångest eller mardrömmar av påminnelsen.

Vad som är normalt för den enskilde kan sägas vara det liv och tillstånd som vanligen råder för just denna person. (…)”  Länk >>

Denna artikel tar också upp skillnaden mellan positiv och negativ normaliseringsprocess där en negativ process kan vara i fall där en kvinna i sin relation gradvis misshandlas i allt större utsträckning under en lång tid. Så småningom upplever hon det normalt att bli slagen varje dag, något som hon inte hade upplevt normalt innan hon inledde relationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.